Artikler

 • Nærbilde av elbil som lader
  18.05.2020
  Elektrikerens svar på spørsmål om elbillading

  I 2019 hadde Norge et rekordår for salg av elbiler, og salget ser ikke ut til å stanse. I september dette året ble det solgt flere elbiler enn fossilbiler i Norge. Det betyr også et økt behov for ladestasjoner. Hvis du eier eller planlegger å kjøpe en elbil burde du vurdere å installere en hjemmelader.

  I denne artikkelen får du svar fra en elektriker på de vanligste spørsmålene om elbillading. 

  Kan jeg lade bilen i en vanlig stikkontakt?

  Det korte svaret her er nei. Bruker du en eksisterende kontakt til å lade elbilen regelmessig er dette en bruksendring i følge forskrift om elektriske lavspenningsanlegg paragraf 16, hvor det står at «anlegget skal være egnet til den forutsatte bruk». 

  Vanlige stikkontakter kan kun brukes som nødlader. Grunnen til dette er at vanlige stikkontakter ikke er designet for å levere store mengder strøm til elektriske kjøretøy over lang tid. Bruk av vanlig stikkontakt ved lading av elbil kan føre til varmegang, som over lengre tid kan føre til brann. 

  Hva trenger jeg for å lade elbilen?

  Hvis du vil bruke en eksisterende stikkontakt må den oppgraderes i henhold til gjeldende regelverk, som betyr en dedikert stikkontakt med maks 10 ampere kurs og jordfeilbryter klasse B. Dette krever overspenningsvern, i tillegg til at du bør sjekke om det elektriske anlegget tåler den type belastning over tid. Dette kan vi gjøre for deg!

  Det beste og mest praktiske løsningen er å få installert en ladestasjon til elbilen hjemme. Da har du en dedikert kurs til ladestasjonen, som også stopper strømtilførselen når bilen er ferdig ladet. Med en profesjonelt installert ladestasjon sørger du for en trygg og effektiv lading av bilen, uten at du trenger å bekymre deg for hverken varmegang eller overbelastning av anlegget.

  Hvor skal jeg plassere ladestasjonen?

  Vi anbefaler at du tar kontakt med oss når du skal vurdere hvor ladestasjonen skal plasseres. Valg og plassering av ladeutstyr må vurderes nøye, og alle løsninger passer ikke overalt. Det er flere faktorer som skal tas hensyn til for å sikre at ladestasjonen ikke får unødvendige skader og fungerer optimalt i mange år framover. 

  Hvor lang tid tar det å installere en ladestasjon?

  Å installere en ladestasjon tar ikke så lang tid. Det kan ta alt fra en halv til en full dag, avhengig av hva som må utbedres i forkant av installeringen. Vi kommer alltid på befaring før vi installerer ladeboksen for å sjekke tilstanden på sikringsskapet. Da vil du få både prisoverslag og tidsestimat på installering av ladestasjonen hjemme. 

  Hvilken ladestasjon anbefaler dere?

  Vi anbefaler laderoboten Easee. Dette er en intelligent og fremtidsrettet ladestasjon som gir deg mange muligheter når det kommer til lading av elbil. Laderoboten tilpasser seg alle typer elbiler, strømstyrker og strømnett, og du kan lade flere elbiler med ulike behov samtidig. Easee sørger for å fordele energien mellom bilene.

  Hva er fordelene med å installere en ladestasjon?

  Har du en elbil så vil en ladestasjon gjøre hverdagen din enklere. Du sparer masse tid ved å kunne lade bilen hjemme, slik at den er klar til du skal på jobb neste dag. Da slipper du også å kjøre ned på bensinstasjonen en søndags kveld, fordi du har for lite strøm på bilen. Velger du en smart ladestasjon har du full kontroll på både strømforbruk og ladetidspunkt.

  En ladestasjon er også en investering i boligen din. I Norge har salget på elbiler økt enormt de siste årene, og det ser ikke ut til å avta med det første. Det betyr at det vil bli et økt behov for ladere, og flere vil se etter dette når de skal kjøpe bolig i fremtiden. 

  Ta kontakt med oss i Bærum El Tek 

  Vi kommer alltid på en gratis befaring før vi installerer ladestasjoner. Da sjekker vi det elektriske anlegget og ser hva som må utføres og hvilke muligheter du har for å få montert ladestasjonen. På befaringen vil du også få et prisoverslag. 

  Ta kontakt med oss i dag, så er du ett skritt nærmere en trygg, effektiv og praktisk lading av elbilen hjemme!

  Les mer
 • lyspærer hengende i hage
  02.04.2020
  Gjør vinterhalvåret lysere med utendørsbelysning

  Bærum Eltek AS har over 25 års erfaring med å installere utendørsbelysning til boliger. Spesielt i vinterhalvåret lever vi i et mørkt land. For at det skal bli litt lysere for deg og de som besøker deg, bør du installere utendørsbelysning. Dette gjelder selvfølgelig også på natten i sommerhalvåret.

   

  Hvorfor bør jeg installere utendørsbelysning?

  Under har vi listet opp fordelene med utendørsbelysning:

  • Det gjør det enklere å finne veien til huset og unngå ulykker
  • Det gjør det mer koselig å komme på besøk til deg
  • Gir et hyggelig og innbydende inngangsparti
  • Gir deg muligheten til å skape et personlig og dekorativt uttrykk på hjemmet ditt
  • Minsker risikoen for innbrudd

  Les mer om hva vi kan tilby innen utendørsbelysning her.

   

  Mange muligheter med utendørsbelysning

  Mange av våre kunder installerer belysning som lyser opp veien til hjemmet sitt. Dette kalles pullerter. Det er også mulighet for å installere andre smarte løsninger. En løsning som mange går for er automatisk dimmer. Denne dimmer lyset behagelig opp når det er bevegelse, slik at du slipper å skremme de som kommer på besøk med sterkt lys som lyser opp direkte. Bevegelsessensorer har stort potensiale, og kan plasseres akkurat der du ønsker. Dermed kan du tilrettelegge slik at lyset lyser opp når du går forbi det punktet du ønsker. Mange bruker også downlights for oppnå et behagelig utendørslys.

   

  Kontakt Bærum Eltek for tjenester innen utendørsbelysning

  Trenger du skreddersydd belysning utendørs til din eiendom? Bærum Eltek kan hjelpe deg med å velge belysning som passer din bolig. Ta kontakt for en gratis befaring, eller om du har andre spørsmål våre elektrikertjenester.

  Les mer