Artikler

 • Bilde av bunt med ledninger
  15.03.2021
  Bruk fagfolk og unngå forsikringssmell

  Det er mange gode grunner til hvorfor man bør bruke fagfolk når man skal utføre arbeider på det elektriske anlegget. Likevel er det mange som utfører det elektriske arbeidet selv eller får en venn eller ufaglært til å gjøre det for en billig penge. Noen opplever å få elektrikertjenester levert som en del av oppussingen, og får senere vite at det ikke har vært en elektriker som har utført arbeidet. Det kan potensielt koste deg dyrt. 


  Det er enkelt å sjekke om virksomheten som skal utføre elektriske arbeider hjemme hos deg, det eneste du trenger å gjøre er å ta et kjapt søk på nettsidene til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Det kan du gjøre her! 

   

  Derfor skal du bruke et autorisert elektrikerfirma

  Det er flere grunner til at du skal ha fagbrev for å kunne jobbe med elektrisitet. Elektrisitet kan være farlig, og dårlig utført arbeid kan føre til skader på både mennesker, dyr og boligen. Ved å utføre det elektriske arbeidet selv, eller la en venn eller et firma som ikke er autorisert for å drive lovlig elektrikervirksomhet i Norge gjøre det for deg, kan du sette både deg selv, familien og boligen i fare. Arbeid som ikke er faglig godt utført kan gi varmegang og føre til skader, og i verste fall brann i boligen din. 


  Dersom forsikringsselskapet finner ut at arbeidet ikke er utført av en fagperson fra et sertifisert elektrikerfirma, kan det dessuten bli dyrt for deg. Da risikerer du nemlig å ikke få dekket skadene. 

   

  Husk samsvarserklæring

  Det er ikke nok å fortelle forsikringsselskapet at arbeidet er utført av en fagperson. Alt arbeid som er utført på det elektriske anlegget, både montering og endringer, skal dokumenteres gjennom en samsvarserklæring. Denne erklæringen viser at arbeidet er utført i henhold til gjeldende krav og regler, og det er kun en sertifisert el-virksomhet som kan utstede denne.


  Samsvarserklæringen skal ligge sammen med det elektriske anlegget, og videreføres til ny eier hvis boligen blir solgt. Nye eiere har krav på utfyllende informasjon om det elektriske anlegget.

   

  Vi er medlem av boligmappa

  Boligmappa er et digitalt servicehefte for boligen din, og det eneste serviceheftet som kan motta dokumentasjon direkte fra håndverkere. Vi i Bærum El Tek betaler for å kunne dokumentere arbeidene våre i Boligmappa, men det er helt gratis for deg som boligeier. 


  I Boligmappa ligger det bilder og dokumentasjon fra arbeid utført, i tillegg til praktisk informasjon som bruksanvisninger og lignende. Du kan også loggføre egeninnsats, og legge inn nyttig informasjon som bilder og kvitteringer.  


  Boligmappa følger med et hus ved salg, og er derfor et nyttig og verdifullt dokument for både selger og kjøper. Det er gratis, reklamefritt og med enkel og trygg innlogging med BankID. 


  Les mer om Boligmappa her.

   

  Bærum El Tek tar jobben

  Vi er selvfølgelig en registert elektrikervirksomhet. Vi har mange flinke og erfarne ansatte, som gjerne hjelper deg med arbeid på det elektriske anlegget ditt. Vi er også medlem av bransjeorganisasjonen NELFO, som blant annet jobber for kompetanseheving og nye gode løsninger for samfunnet.


  Har du behov for en elektriker? Send oss gjerne en henvendelse via vårt kontaktskjema. Da kan du være trygg på at arbeidet er godt utført og i henhold til alle lover og forskrifter.

  Les mer
 • Bilde av hvitt soverom med badekar og seng
  15.02.2021
  Fordeler med å installere varmekabler

  Det er mange kalde dager her i Norge, og da er det ekstra deilig å våkne opp på morgenen og gå barføtt rundt i boligen uten å fryse på beina. Tidligere har det mest vanlige vært å legge varmekabler i gulvet på badet og på vaskerom. Nå ser vi en økning av at folk legger varmekabler i resten av boligen. Og det er ikke så rart, fordi det er nemlig mange fordeler med varmekabler.

   

  Rask oppvarming og jevn fordeling av varmen

  Med varmekabler får du en jevn fordeling av varme i hele rommet. Fordi varm luft stiger, sørger også varmekabler for et godt og behagelig inneklima. Ny teknologi sørger for at du raskt kan varme opp rommet, og du kan enkelt justere varmen via et termostat eller med smarthusteknologi.


  Les mer om smarthus her. 

   

  Frigjør plass

  Ved å legge inn varmekabler i gulvet slipper du å bruke vegger og gulvplass for varmeapparater, og dermed frigjøres plass i rommet. Dette sørger for at det er lettere å møblere, fordi du kan plassere møblene der du ønsker uten å måtte ta hensyn til panelovner på vegg og stikkontakter. Du trenger heller ikke bekymre deg for brannfare ved tildekking av ovner.


  Fordi all varmen ligger i gulvet, blir det også mindre støv i rommet. Gammelt støv på panelovner og varmepumper kan også etterhvert avgi en brent lukt ved høye temperaturer.

   

  Miljøvennlig og strømbesparende

  Varmekabler er et miljøvennlig alternativ til varme i boligen. Det sørger for en jevn oppvarming av boligen og fordi varmen fra gulvet stiger opp i rommet kan du kan ha en lavere temperaturinnstilling i rommet, og dermed spare strøm uten at det går utover komforten. Ved å bruke smarte eller justerbare termostater kan du enkelt senke varmen på natta og når du ikke er hjemme, noe som senker strømforbruket ytterligere.


  Når du først har lagt varmekabler i gulvet, så har du en god varmekilde i mange år framover. Varmekabler har en estimert levetid på omtrent 50 år og er helt vedlikeholdsfritt, forutsatt at de er lagt riktig i gulvet.

   

  La fagfolk utføre jobben

  Ønsker du å legge varmekabler i din bolig? La oss ta oss av jobben. Varmekabler kan enkelt kjøpes i butikk. Dermed tror også mange at de kan legge varmekablene selv. Dette er en vanlig misforståelse med potensielt kostbare konsekvenser, og i verste fall kan det være farlig. Derfor er det elektrikeren som skal utføre hele jobben. Da kan du være trygg på at varmekablene har en optimal plassering i gulvet, og at alt det elektriske er trygt koblet opp.


  Klikk her for å lese mer om hva du kan og ikke kan utføre av elektrisk arbeid.

   

  Ta kontakt med oss i Bærum El Tek

  Vi har lang erfaring med montering av gulvvarme, og hjelper deg gjerne med trygg og sikker montering av varmekabler i din bolig. 


  Send oss en henvendelse via vårt kontaktskjema.

  Les mer
 • Bilde av en rød flamme
  18.01.2021
  Dette bør du vite om brannsikkerhet i bolig

  Over 50% av alle branner i norske husholdninger skyldes feil på det elektriske anlegget. Derfor er det viktig at det elektriske anlegget i din bolig blir montert, endret og vedlikeholdt av en fagperson fra en sertifisert el-virksomhet. I tillegg er det både viktig og påbudt å ha brannsikring i boligen, og gode rutiner i tilfelle det oppstår brann.

   

  Gode rutiner for økt brannsikkerhet

  God brannsikkerhet handler i stor grad om å ha oversikt og gode rutiner i hjemmet. Her er noe du regelmessig burde sjekke for å være trygg på at brannsikkerheten er ivaretatt hjemme hos deg:

   

  • Sjekk røykvarslere minst en gang i året.
  • Sørg for at kurser og stikkontakter er riktig dimensjonert
  • Skift til LED-lyspærer
  • Er sikringsskapet oppdatert til å tåle ditt strømforbruk?
  • Hold et øye med vaskemaskin og tørketrommel

   

  Regelmessig sjekk av det elektriske anlegget vil være forebyggende for brann og en investering i din egen sikkerhet. Når en el-sjekk blir utført kontrolleres anlegget, slik at eventuelle feil og mangler blir avdekket. I tillegg blir sikringsskap, stikkontakter, brytere og kabler nøye sjekket, og i mange tilfeller sjekkes også brannslukningsutstyr og røykvarslere.

   

  La sertifiserte fagfolk ta seg av det elektriske

  Strøm kan være direkte skadelig for både mennesker og boligen dersom det blir montert på feil måte. Derfor er det mange strenge krav montering av elektriske anlegg, og de aller fleste oppgavene skal utføres av en faglært elektriker. Alle nye anlegg og endringer skal dokumenteres med en samsvarserklæring som viser at arbeidet er utført i henhold til gjeldende krav og forskrifter. 


  Les mer om hva du selv kan utføre av elektrisk arbeid hjemme.

   

  Dette er du påbudt å ha i boligen

  I følge forskriften om brannforebygging er det visse ting du er påbudt å ha i din bolig. I forskriftens paragraf 7 står det følgende:


  «Eieren av boliger og fritidsboliger skal sørge for at byggverkene har brannalarmanlegg eller et tilstrekkelig antall røykvarslere. Det skal være minst én detektor eller røykvarsler i hver etasje, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket.»


  Utstyret skal være lett tilgjengelig, regelmessig vedlikeholdt og synlig. Det er eieren av boligen som har ansvaret for å sørge for at utstyret er montert, vedlikeholdt og at beboerne vet hvordan det brukes.

   

  Dette skal du gjøre hvis det har begynt å brenne

  Dersom det har oppstått brann i din bolig eller der du oppholder deg, så er det tre viktige ting du skal huske på:

  Redde

  Hvis du har oppdaget brann er det første du skal gjøre å advare de andre i boligen, og sørge for at alle kommer seg ut i sikkerhet. Planlegg gjerne en møteplass for alle, slik at dere lett får oversikt over om alle har kommet seg ut. Du skal ikke rømme gjennom brannrøyk, da denne er svært giftig og kan gjøre deg bevisstløs på kort tid. 

  Varsle

  Ring brannvesenet på deres nødnummer 110. Gi en nøyaktig adresse og følg brannvesenets instrukser.

  Slokke

  Du kan forsøke å slokke brannen hvis den er av en slik størrelse at det er mulig å slokke den med tilgjengelig brannslukningsutstyr. Hvis dette er en brann som utvikler seg raskt skal du overlate jobben til brannvesenet. Tenk på din og andres sikkerhet først!

   

  Vi kan hjelpe deg med å øke brannsikkerheten i din bolig

  Bærum El Tek har over 25 år erfaring med elektrikertjenester, og kan hjelpe deg med å øke brannsikkerheten i din bolig. Enten du ønsker en full sjekk av det elektriske anlegget eller vil bytte til LED-lys, så kan vi bidra. Send oss en henvendelse via vårt kontaktskjema, så kommer vi på en gratis befaring i din bolig.

  Les mer
 • Bilde av baderom med badekar, naturlig lys og hvite fliser
  21.12.2020
  Dette må du tenke på når du skal pusse opp bad- og våtrom

  Planlegger du å pusse opp badet eller bygge ny bolig? Da har du mange spennende muligheter når det kommer til utformingen av ditt nye bad- og våtrom. Det er mange avgjørelser som skal tas, og det er alltid lurt å planlegge godt før du setter i gang med arbeidet.


  Elektrisitet og vann er en dårlig kombinasjon, og det stilles strenge krav til det elektriske anlegget på bad- og våtrom. Derfor bør du alltid ansette fagfolk for å ta seg av denne jobben. Ta gjerne kontakt med oss tidlig i planleggingsfasen, slik at vi kan hjelpe deg med å finne de beste løsningene for ditt nye bad eller våtrom. 

   

  Varmekabler må legges av en sertifisert elvirksomhet

  Badet er det rommet hvor flest folk ønsker seg varmekabler . Det er godt å slippe å fryse på beina på morgenen eller når du kommer ut av dusjen. I tillegg er det praktisk fordi varmen sørger for at vannet fordamper raskere.


  Varmekabler kan kjøpes i butikk. Derfor tror mange at de kan spare penger ved å legge varmekablene selv, og deretter få en elektriker til å koble opp det elektriske. Dette er feil. Å legge varmekablene selv, hvis du ikke er en faglært elektriker, kan være en kostbar affære. Dersom el-tilsynet oppdager dette, kan du bli pålagt å fjerne gulvet og varmekablene. Hvis det skjer noe med varmekablene og du må involvere forsikringsselskapet, kan du miste støtten dersom de oppdager at arbeidet ikke er utført av en sertifisert el-virksomhet. I verste fall kan feilmonteringer føre til varmgang og brann i det elektriske anlegget. 


  Les mer om hva slags elektrisk arbeid du kan gjøre selv hjemme

   

  Endringer på det elektriske anlegget skal dokumenteres

  Det er flere grunner til at du skal overlate store prosjekter til en elektriker. Alle installasjoner og endringer som utføres på det elektriske anlegget skal dokumenteres, og det skal skrives en samsvarserklæring for alt arbeidet som er utført. Denne viser at det elektriske anlegget er utført i samsvar med gjeldende krav. Det er kun sertifiserte el-virksomheter som kan gjøre dette. I tillegg sikrer du deg selv med tanke på el- og brannsikkerhet ved å bruke fagfolk, og du har ditt på det tørre når det kommer til det juridiske, dersom det oppstår skader eller problemer i etterkant. 

   

  Hvilken belysning skal du ha?

  Badet burde ha god belysning, som likevel ikke er altfor skarp. Fordi det er her morgenstellet ofte utføres, er det mange som ønsker seg en belysning som ligner utendørsbelysning. Med for kraftig lys kan det være vanskelig å påføre sminke eller barbere seg for dagen.


  Les mer om belysning til hjemmet her.

   

  Hvor skal stikkontaktene være?

  Dersom du skal ha vaskemaskin på badet eller våtrommet må du tenke på hvor du skal plassere stikkontaktene. Det er vanskelig og komplisert å trekke nye stikkontakter når badet allerede er ferdig, så dette burde være godt planlagt. I tillegg burde du ha en stikkontakt eller to i nærheten av speilet, slik at du enkelt kan bruke barbermaskin og hårføner. Mange baderomsinnredninger kommer ferdig utstyrt med stikkontakter i belysningen. Vi hjelper deg gjerne med å finne ut hvor det er mest hensiktsmessig å plassere stikkontaktene.

   

  Vi kan hjelpe deg med både planlegging og installering av det elektriske

  Bærum El Tek har lang erfaring med installering av elektriske anlegg for både private, kontorer og butikker. Vi hjelper deg gjerne med å finne de beste løsningene for ditt nye bad- eller våtrom. 


  Vi kommer gjerne på en gratis befaring! Send oss en henvendelse via vårt kontaktskjema.

  Les mer
 • Fotografi av hvitt kjøkken med sort kjøkkenøy og spotter i taket
  16.11.2020
  5 ting du må tenke på når du skal pusse opp kjøkkenet

  Å pusse opp kjøkkenet åpner opp for muligheten til å skape et kjøkken som passer perfekt til dine behov. For å kunne skape det kjøkkenet du og familien din drømmer om er det et par ting dere burde tenke på, slik at du unngår en stressende oppussing med uforutsette kostnader. 

   

  1 - Planlegg godt

  Ta en titt på det gamle kjøkkenet ditt. Se på hvordan rommet ser ut i dag, og finn ut hvilke valgmuligheter dere har under oppussingen. Ta gjerne en befaringsrunde hos de ulike kjøkkenleverandørene, for å få en oversikt over hva som finnes av kjøkkenløsninger og hva som eventuelt kommer til å passe inn i rommet. Da får du samtidig også en oversikt over hva de ulike løsningene koster, slik at du kan regne dette inn i budsjettet ditt.


  Tenk på hvor er det mest hensiktsmessig å plassere komfyr, oppvaskmaskin og mikrobølgeovn. Hvor vil du ha mulighet til å plugge inn vannkokeren? Skal du ha integrerte hvitevarer? Tenk på hvor du vil ha plassert stikkontaktene. Husk at det er nå du har mulighet til å skape praktiske løsninger på kjøkkenet.


  Det kan være lurt å lage en skisse av det gamle kjøkkenet, hvor det er merket hvor vann og avløp er plassert, i tillegg til hvitevarer og stikkontakter. Denne kommer godt med når du skal ta kontakt med både elektriker og rørlegger.

   

  2 - Ha budsjettet klart 

  Lag gjerne en liste over hva du ønsker at det nye kjøkkenet skal inneholde. Gjør research på ulike kjøkkenløsninger og hvitevarer, slik at du har oversikt over omtrent hvor mye disse kommer til å koste.


  Dersom du har behov for rørlegger og elektriker burde disse involveres så tidlig som mulig i planleggingen, slik at du kan være trygg på at kjøkkenet vil fungere optimalt til ditt bruk.


  Bærum El Tek AS har lang erfaring med oppussing av kjøkken og kan komme med gode råd til oppussingen. I tillegg vil du få et prisoverslag på hvor mye det elektriske arbeidet kommer til å koste, slik at du har god kontroll over budsjettet fra start. Send oss en henvendelse via vårt kontaktskjema, så kommer vi gjerne på en gratis befaring.

   

  3 - Kartlegg dine behov

  Tenk på hvordan du bruker det kjøkkenet som du har i dag og se på hva det er som fungerer, og hva som ikke fungerer like bra. Hva er det som er viktigst for deg på kjøkkenet? Trenger du mer skapplass? Vil du ha en sittegruppe? Ønsker du deg en stor benkeplate? Husk at det burde være en fornuftig arbeidsflyt og lett å bevege seg når du er på kjøkkenet.


  Jo bedre forberedt du er før du begynner med selve oppussingen, jo lettere er det å ta gode valg som du kommer til å være fornøyd med lenge. I tillegg slipper du uforutsette kostnader i løpet av oppussingsperioden.

   

  4 - Tenk smarte løsninger

  Det er nå du har muligheten til å skape gode og smarte løsninger på kjøkkenet ditt. Mye kjøkkenutstyr har i dag smarthusfunksjoner som vil bidra til å skape et velfungerende og praktisk kjøkken, uten at du trenger å gjøre så mye selv. Ovner, kjøleskap og kaffetrakter er bare noe av det du kan koble opp til en smarthusløsning.


  Her kan du lese ofte stilte spørsmål om smarthus.

   

  5 - Riktig belysning

  På kjøkkenet skal du mest sannsynlig utføre flere ulike handlinger, og det krever et godt arbeidslys. Også her har du mange muligheter. Dersom du ønsker spotter eller belysning under skapene er LED-lys et miljøvennlig, praktisk og brannsikkert valg.


  Les mer om hvorfor du bør velge LED-lys her.

  Dersom du vil ha spisestue på kjøkkenet kan det være lurt å legge inn en dimmer, slik at du kan skape en rolig og behagelig stemning ved behov. 


  Her kan du lese mer om belysning til hjemmet.

  Kontakt oss i Bærum El Tek AS

  Vi har lang erfaring med oppussing og kan hjelpe deg med å skape de gode løsningene på ditt nye kjøkken. Send oss en henvendelse via vårt kontaktskjema, så kommer vi gjerne på befaring.

  Les mer
 • Bilde av blå himmel og tre hustak
  19.10.2020
  Nye krav til el-varme

  For at både boliger og næringsbygg skal være lovlig bygd, og at nye bygg alltid skal følge den utviklingen som skjer i samfunnet, er det viktig å ha noen forskrifter som oppdateres jevnlig. For byggebransjen er det TEK og NEK 400 som setter standarden for nye bygg. I den siste tiden har det kommet nye krav, hvor mange handler om elektrisk varme og energiøkonomisering.


  I denne artikkelen skal vi ta en rask gjennomgang av de nye endringene i TEK17 og NEK 400. 

   

  TEK17 – fokus på energiøkonomisering

  Veiledning om tekniske krav til byggverk, byggteknisk forskrift, dreier seg om det minimum av egenskaper et byggverk må ha for å kunne oppføres lovlig i Norge. I den nyeste versjonen av byggtekniske forskrifter er det et økt fokus på å spare den totale energibruken i bygg. Det stilles blant annet strengere tetthetskrav til boliger, noe som lett lar seg kombinere med elektrovarme. Det stilles generelle krav til energibruk for alle typer bygninger, med mindre noe annet er angitt. Nye krav er blant annet:

  • Bygninger skal prosjekteres og utføres slik at det tilrettelegges for forsvarlig energibruk
  • Energikravene gjelder for bygningens oppvarmede bruksareal
  • U-verdier (mål som brukes for å angi en bygningsdels varmeisolerende evne, for eksempel på vinduer) skal beregnes som gjennomsnitt for de ulike bygningsdelene.

  Klikk her for å lese mer utfyllende om de nye kravene i TEK17

   

  NEK 400 – elektriske lavspenningsinstallasjoner

  NEK står for Norsk Elektroteknisk Komite og er en forvalter av elektrotekniske standarder. NEK 400 er det sentrale henvisningsgrunnlaget i forskrift om elektriske lavspenningsinstallasjoner. Den første NEK ble utgitt i 1998, og siden den gang har det kommet endringer hvert fjerde år. Revisjonene kommer primært som følge av endringer i de internasjonale kildedokumentene fra IEC eller CENELEC. 

  I 2018 kom den sjette utgaven av NEK, som nå legger grunnlaget for hvordan du skal varme opp boligen ved hjelp av el-varme. De viktigste endringene i NEK400:2018 viser til:

  • strømforsyning med solcellepaneler (PV-systemer)
  • forsyning av elektriske kjøretøy
  • batteriinstallasjoner

   

  Dette betyr de nye kravene for deg som skal bygge ny bolig

  Det kan være mye informasjon å sette seg inn i for deg som skal bygge nytt, men for å være sikker på at din bolig er lovlig oppført er det viktig at du er klar over hva de nye kravene betyr for deg. Heldigvis er vi i Bærum El Tek oppdatert på alle lover og forskrifter. Vi hjelper deg gjerne med det elektriske til din bolig, slik at alt blir utført i henhold til både TEK17 og NEK 400:2018. Vi selger også panelovner og utstyr som følger gjeldende krav.

  Send oss gjerne en henvendelse via vårt kontaktskjema, så hjelper vi deg med å sørge for at alt blir utført på riktig måte.

  Les mer
 • Bilde av lyspærer som henger i taket
  21.09.2020
  Hvordan velge riktig belysning til hjemmet

  Skal du bygge nytt eller pusse opp hjemme? Da er det sannsynlig at du også må ta noen valg når det gjelder belysning i hjemmet. 

  Det er én ting å velge hvordan lampene skal se ut, men har du tenkt på hvordan belysningen skal være? Ulike rom har forskjellig bruksområder. Det betyr at det kreves forskjellig type belysning basert på hva rommet skal brukes til, hvilken stemning du ønsker og lignende. Lys kommer i ulike fargetemperaturer som blant annet påvirker hvordan vi oppfatter farger, hvordan vi føler oss og stemningen i rommet. I denne artikkelen vil vi komme med gode tips til riktig belysning i hjemmet. 

  Kelvin, lumen og watt

  De fleste er vant til å se etter watt når de skal kjøpe nye lyspærer. Men watt forteller ikke hvor mye lys pæren gir, den forteller om hvor mye elektrisk energi lyspæren bruker. Dersom du lurer på hva lysstyrken er, så skal du se etter lumen. Lumen er en måleenhet for hvor mye lys en lyspære avgir. Lumen sier ingenting om hvilken fargetemperatur lyspæren avgir, men hvor mye lys som kommer ut av lyskilden. For å finne fargetemperatur på lyskilden må du sjekke kelvin. Jo høyere kelvin, jo hvitere er lyset. For å ha noe å sammenligne med har en tradisjonell glødepære 2700 kelvin og vanlig dagslys ligger på 5500–6000 kelvin.


  Dette høres kanskje komplisert ut, men det er heldigvis ikke det. For å oppsummere:

  • watt forteller hvor mye energi som brukes
  • lumen forteller om hvor sterk lyskilden
  • kelvin viser temperatur og farge på lyset.

  Ulike rom krever forskjellige typer belysning

  Når du velger hvilken belysning du skal ha, bør du tenke på hva rommene skal brukes til. Kjøkken, kontor og rom hvor det skal utføres arbeid trenger i mange tilfeller et sterkere lys, slik at man kan se hva man holder på med og har gode arbeidsforhold for det man skal utføre. 

  I stuen og andre oppholdsrom har man gjerne andre behov. I de nordiske landene er vi opptatt av å skape koselige og varme rom, og da er gjerne varmere belysning å foretrekke.

  Lys som er tilpasset synet

  En ting som ikke så mange tar hensyn til når de skal velge belysning hjemme er synet. Etterhvert som vi blir eldre forandrer synet seg, og vi får litt andre behov knyttet til belysning. Eldre har ofte behov for sterkere lys i arbeidsområder, som for eksempel på kjøkkenet eller der hvor det skal være leselys. Samtidig er eldre øyne ofte mer lysfølsomme, og trenger et mildere lys for å skape en god stemning i oppholdsrom og lignende. Dersom det bor flere i boligen med ulike behov når det kommer til belysning, kan det være lurt å installere dimmere, slik at man kan justere lyset etter behov.

  Mange belysningsmuligheter med LED

  LED-lys har de siste årene hatt en voldsom utvikling. Før i tiden fantes det kun LED-pærer med fargetemperaturer. I dag finnes både LED-pærer, -strips og -paneler med valgmuligheter når det kommer til fargetemperatur. Det finnes også LED-lys med dimmere fra kaldt til varmt lys, slik at du står helt fritt til å skape den stemningen som du ønsker å ha i rommet. LED-lys er robuste og produserer ikke varme. Det betyr at de kan plasseres bortimot hvor som helst; i skap, under kjøkkenbenken, i hyller og lignende – både i og utenfor boligen. 


  Les mer om fordeler med LED-lys her

  Ta kontakt med oss

  Vi har over 25 år med erfaring innen elektriske installasjoner, og hjelper deg gjerne med å finne den perfekte belysningen til din bolig. Vi kommer gjerne på en gratis og uforpliktende befaring. Send oss en henvendelse via vårt kontaktskjema.

  Les mer
 • Illustrasjonsfoto av LED-lys
  17.08.2020
  Fordeler med LED-lys

  LED-lys er lysdioder, eller elektroniske halvledere, som sender ut lys når det går strøm igjennom. Det er en lyskilde med utrolig mange bruksområder og fordeler sammenlignet med andre lyspærer. Derfor har LED-lampen de siste årene blitt et godt alternativ til både glødepæren og sparepæren. 

  LED-lys er kostnadsbesparende


  LED-lys er langt mer energieffektivt enn andre lyspærer på markedet. LED-lys, eller LED-lampe, er en lyspære som er satt sammen av lysdioder og utstyrt med sokkel. Sokkelen sørger for at de kan erstatte vanlige E14 eller E27 lyspærer. Det betyr at du ikke trenger å kjøpe nytt armatur, dersom du ønsker å gå over til å bruke LED-lys.

  Det koster litt mer å kjøpe LED-lys i forhold til andre typer, men LED er mye billigere i drift og varer lenger. Det vil si at du sparer penger over tid. I tillegg er det en rask utvikling innen LED-teknologien som fører til at prisene sakte men sikkert går ned, samtidig som at ytelsen går opp.

  Desidert lengst levetid


  Et standard LED-lys har en levetid på omtrent 25.000 timer, men det finnes typer som kan leve mye lenger. Det er mye sammenlignet med halogenlamper som har en levetid på 2.000 timer og sparepæren som har 10.000 timer.

  Et miljøvennlig alternativ


  LED-lys varer lenger enn andre lyspærer fordi de er produsert med lysdioder, i motsetning til glødetråd eller lysstoffrør. I mange tilfeller er det sokkelen på lyspæren som blir ødelagt, før diodene blir det. Derfor anbefaler vi å alltid kjøpe LED-lys i god kvalitet, for å sikre lang levetid og et mer miljøvennlig valg av lyskilde. 


  Lyskildene må ikke skiftes ut like regelmessig som andre lyspærer, og slik reduserer du også mengden avfall. I tillegg kan glødepærer og sparepærer inneholde små mengder kvikksølv, det gjør ikke LED. Ved å bruke LED-lys sparer du strøm, og senker utslipp av CO2 for hele husholdningen. 


  Mange spennende belysningsmuligheter


  De første LED-lampene på markedet ga et kaldt hvitt lys. I Norge, hvor vi har lange og kalde vintre, har vi en tendens til å velge varmere farger når vi skal bestemme belysning. I dag kan du få LED-lys i alle mulige farger, blant annet varmhvit som er den samme fargen som man får fra glødelamper. Dermed har du fortsatt muligheten til å ha et behagelig og varmt lys i hjemmet, selv om du bruker LED-lys. 


  Med LED-lys har du også muligheten til å lyssette områder som tidligere har vært vanskelig å lyssette. Kanskje du har lyst på lys i et skap, en hylle eller under benken? LED kommer både som sokkel, strips og moduler, som gir deg en helt ny verden av muligheter for lyssetting. Du kan også tilpasse lysstyrke og farger slik du selv ønsker, og fordi LED ikke avgir noen varme, trenger du ikke å bekymre deg over brannsikkerhet.

  Perfekt for utearealer


  LED-lys er robuste. De tåler både temperaturforandringer og røft bruk, i tillegg til at de tåler av/på-sykluser godt. Derfor er LED det perfekte valget for utendørsbelysning for oss her i Norge, hvor vi har store temperaturforskjeller og lange perioder med lite sol.   


  Ta kontakt med oss


  Har du noen spørsmål om LED-lys eller ønsker å montere LED-belysning hjemme? Ta kontakt med oss. Vi hjelper deg gjerne!

  Les mer
 • Bilde av brunt hus og grønt gress
  27.07.2020
  Ofte stilte spørsmål om smarthus

  Det blir mer og mer vanlig mer smarthusteknologi. Mange tror at dette er veldig kompliserte løsninger for spesielt interesserte, men det er ikke riktig. Smarthusløsninger er gode og effektive løsninger som er enkle å ta i bruk og som forenkler store deler av hverdagen.

  Vi starter ved begynnelsen. Hva er egentlig et smarthus?

  Et smarthus er en løsning hvor man får alle eller mange ulike funksjoner i et hus til å snakke sammen. Det betyr at man kan styre de fleste elektroniske løsninger, som for eksempel lys, varme, alarmer og støvsuger med fjernkontroll, styringspanel eller app. Det er også mulig å styre huset med sensorer som reagerer på bevegelser, sollys og varme. Med smarthus har du med andre ord muligheten til å skape et hjem som gjør det du ønsker, når du ønsker det.

  Hva trenger jeg for å sette opp en smarthusløsning?


  Du trenger ikke å bygge nytt eller pusse opp for å få smarthusteknologi i din bolig. Det går helt fint å installere smarthusløsninger i din eksisterende bolig.

  Hvor avansert smarthus du skal ha er helt opp til deg. Det du trenger for å komme i gang er et nettverk. Du trenger ikke bruke hverken nettbrett eller smarttelefon, hvis ikke du ønsker det. Du kan helt fint kontrollere lys og varme via trådløse brytere, fjernkontroll eller romtermostat. Hvis du skal styre flere ting trenger smarthuset en “hjerne”, altså et system som styrer alle smartproduktene du har i hjemmet ditt.

  Du trenger ikke å ha alt i orden med en gang, men tenk gjerne langsiktig. Da har du mulighet til å utvide smarthussystemet ved behov. 


  Er det vanskelig å sette opp et smarthus?


  Hvor vanskelig det er å sette opp et smarthus kommer helt an på hvor mange automatiserte løsninger du ønsker. Generelt sett er det ikke komplisert å installere smarthusløsninger i boligen. Noen er mer interessert enn andre i å utforske hvilke muligheter man har med et smarthus, og setter opp kompliserte systemer som kan styre det meste i huset. Folk flest er derimot mest opptatt av å forenkle hverdagen med enkel styring av lys, varme, alarmer og lignende. Dette er systemer og produkter med grundige bruksanvisninger og som er intuitive i bruk. Skulle du derimot ha problemer med å sette opp dine smarthusløsninger, så kan vi selvfølgelig hjelpe deg.

  Hvilke smarte løsninger finnes?

  Det er i dag utrolig mye som kan kobles opp mot en smarthusløsning, og det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva du kan styre. Flere og flere elektriske produkter kommer nå med Wi-Fi-tilkobling og smarthusløsninger. De vanligste løsningene er blant annet:

  • belysning
  • lydanlegg
  • TV
  • varme
  • brann- og innbruddsalarm
  • VVS
  • støvsugere

  Smarthus er velferdsteknologi


  Et smarthus fører med seg mange fordeler, som kanskje ikke alle tenker over. Blant annet blir smarthusløsninger sett på som en velferdsteknologi som kan bidra til å løse fremtidige utfordringer innen helsebemanning. Velferdsteknologien vil være et nyttig hjelpemiddel for å gi eldre økt livskvalitet.


  Nyere teknologi og smarte løsninger kan nå bidra til at eldre kan bo lengre i sine boliger og sørger for en mer aktiv hverdag. I tillegg gir det muligheter for automatisert kommunikasjon via internett, mobil- og fasttelefon.


  For at disse smarte løsningene skal kunne benyttes som en velferdsteknologi er det viktig at de er enkle i bruk, robuste, til og stole på og at det er mulighet for support. Vi anbefaler de trådløse hjemmeautomasjonsproduktene til xComfort, som enkelt lar deg forhåndsinnstille behov for varme og lys, samt har sensorer som aktiverer alarmer ved brann, fall eller unormale bevegelser på natten. 

   

  Vi hjelper deg gjerne med å implementere smarthusløsninger i din bolig


  Ta gjerne kontakt med oss via vårt kontaktskjema, så kommer vi på en gratis befaring til din bolig. Da ser vi raskt hvilke muligheter du har for smarthusløsninger hjemme og kan hjelpe deg med å montere den smarthusteknologien som du ønsker.

  Les mer
 • Bilde av NELFO logo
  10.07.2020
  Vi er medlem av bransjeorganisasjonen NELFO

  Bærum El Tek er, sammen med ca. 1700 andre bedrifter, medlem av NELFO. Dette er en arbeidsgiver- og næringspolitisk organisasjon for elektro-, ekom-, heis- og systemintegrasjonsbedrifter. NELFO jobber for å sikre et seriøst arbeidsliv, og for at den kompetansen som de og deres medlemsbedrifter innehar skal bidra til å løse viktige samfunnsutfordringer. 

   

  Fokus på kompetanseheving

  NELFO arrangerer regelmessig kurs og konferanser for sine medlemmer for å øke kompetansen innenfor ulike felt, som blant annet sikkerhet, el-sjekker og fordypninger i ulike temaer. I tillegg til relevante kurs tilbyr de også faglig bistand, nyttige verktøy og møteplasser for sine medlemmer, hvor vi kan dele erfaringer med andre i samme bransje.  

   

  Vårt medlemskap er din trygghet

  Som kunde hos en virksomhet som er medlem av NELFO kan du derfor være trygg på at du har engasjert en seriøs virksomhet som tar både sine ansatte og sitt samfunnsansvar på alvor, og som kontinuerlig jobber for å øke kompetansen innad i bransjen. Vårt medlemskap i NELFO gir et tydelig signal til våre kunder om at vi tar vårt fag på alvor, og at vi holder oss oppdatert på vårt felt. Vi kommer gjerne med råd og anbefalinger som øker elsikkerheten i din bolig. 

   

  Vi er en lærebedrift

  Bærum El Tek tar inn en lærling hvert år, og forholder oss alltid til NELFOs retningslinjer rundt dette. Ved å ta inn lærlinger håper vi å øke kompetansen blant unge elektrikere, og sørge for at dette er en bransje med økende kunnskap og flinke folk også i fremtiden.

   

  Har du noen spørsmål?

  Send oss gjerne en henvendelse via vårt kontaktskjema.Vi svarer deg gjerne på det du lurer på!

  Les mer
 • Fotografi av lyspærer i rom med sorte vegger
  15.06.2020
  Hva kan jeg gjøre selv og når trenger jeg elektriker?

  Har du behov for elekrisk arbeid hjemme, men er usikker på hva du kan og ikke kan gjøre selv? Det er ikke så rart at mange blir forvirret når man fint kan kjøpe elektriske komponenter selv, men må bruke elektriker for å kunne installere det.

  Hva slags arbeid som skal utføres av faglært elektriker er lovfestet i forskriften om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr.

   

  Dette kan du gjøre selv

   

  Som en tommelfingerregel kan man si at du har lov til å gjøre mindre elektriske arbeider i din bolig. Større oppgaver må elektrikere ta seg av. Det vil si at du selv kan:

  • skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser. 
  • montere og skifte varmeovner, dersom de har bevegelig ledning og støpsel.
  • koble til eller skifte topolede støpsler opptil 25 ampere, med og uten jording.
  • koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter opptil 16 ampere, med og uten jording.
  • koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger og ledningsbrytere.
  • koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende som er koblet til med kroneklemme eller stikkontakt. Dette er kun så lenge lampene ikke er en del av den faste installasjonen.

  Husk å alltid lese monteringsveiledningen nøye, før du begynner med monteringen.

  I alle andre tilfeller skal du overlate det elektriske arbeidet til en faglært elektriker. Grunnen til at du må bruke en registert elvirksomhet til å utføre alle endringer og oppdateringer av det elektriske anlegget er for å sikre deg som forbruker. Strøm kan potensielt være farlig, og derfor skal man vite hva man gjør. 

   

  Unntaket er hvis du selv er faglært elektriker


  Dersom du er utdannet elektriker med fagbrev og tre års relevant praksis fra montering og vedlikehold av elektriske lavspenningsanlegg, kan du selv utføre arbeid på det elektriske anlegget i din bolig. Arbeidet skal dokumenteres og signeres med eget navn. I noen tilfeller er det lurt å legge ved fagbrevet, slik at de som eventuelt skal overta anlegget har den informasjonen de trenger.

  Alt arbeid på det elektriske anlegget skal dokumenteres


  Hver gang arbeid utføres på det elektriske anlegget, enten det er montering, endringer eller vedlikehold, så skal det dokumenteres i tråd med relevante forskrifter med en samsvarserklæring. Dokumentasjonen skal signeres og følge med det elektriske anlegget. Når boligen blir solgt skal dokumentasjonen videreføres til ny eier, slik at de også har full oversikt over hvilke arbeider som har blitt utført. Det er kun registrerte elektrikervirksomheter som kan utstede denne.

   

  Spar penger ved å bruke fagfolk


  Å ikke bruke fagfolk når du skal utføre elektrisk arbeid kan være en kostbar affære. Dersom du for eksempel har lagt varmekabler selv og dette blir oppdaget av el-tilsynet, kan de pålegge deg å fjerne varmekablene. I mange tilfeller betyr dette at du må rive opp gulvet. Dersom varmekablene er lagt i for eksempel betong, har du en tung og vanskelig jobb foran deg. 


  Ved å bruke en registrert elektrikervirksomhet er du sikker i forhold til el- og brannsikkerhet, i tillegg til juridisk dersom det skulle oppstå skader eller problemer i etterkant. Feilmonteringer kan føre til varmegang i det elektriske anlegget. Dette kan gi kostbare kortslutninger i det elektriske anlegget, og i verste fall kan det begynne å brenne. Hvis det oppstår feil og forsikringsselskapet kan bevise at arbeidet ikke er utført av en elektriker, får du heller ikke dekket utgiftene dine.

  Les mer: Bruk fagfolk for å unngå forsikringssmell 

   

  Ta kontakt med oss


  Bærum El Tek AS utfører alle typer elektriske installasjoner i boliger, kontorer og butikker. Vi hjelper deg gjerne med å få utført det elektriske arbeidet som du ikke kan utføre selv. Vi tar sikkerhet og miljø på alvor, og sørger alltid for at arbeidet er grundig gjennomført i henhold til gjeldende lover og forskrifter. 


  Ta kontakt med oss i dag, så hjelper vi deg med det elektriske!

  Les mer
 • Nærbilde av elbil som lader
  18.05.2020
  Elektrikerens svar på spørsmål om elbillading

  I 2019 hadde Norge et rekordår for salg av elbiler, og salget ser ikke ut til å stanse. I september dette året ble det solgt flere elbiler enn fossilbiler i Norge. Det betyr også et økt behov for ladestasjoner. Hvis du eier eller planlegger å kjøpe en elbil burde du vurdere å installere en hjemmelader.

  I denne artikkelen får du svar fra en elektriker på de vanligste spørsmålene om elbillading

  Kan jeg lade bilen i en vanlig stikkontakt?

  Det korte svaret her er nei. Bruker du en eksisterende kontakt til å lade elbilen regelmessig er dette en bruksendring i følge forskrift om elektriske lavspenningsanlegg paragraf 16, hvor det står at «anlegget skal være egnet til den forutsatte bruk». 

  Vanlige stikkontakter kan kun brukes som nødlader. Grunnen til dette er at vanlige stikkontakter ikke er designet for å levere store mengder strøm til elektriske kjøretøy over lang tid. Bruk av vanlig stikkontakt ved lading av elbil kan føre til varmegang, som over lengre tid kan føre til brann. 

  Hva trenger jeg for å lade elbilen?

  Hvis du vil bruke en eksisterende stikkontakt må den oppgraderes i henhold til gjeldende regelverk, som betyr en dedikert stikkontakt med maks 10 ampere kurs og jordfeilbryter klasse B. Dette krever overspenningsvern, i tillegg til at du bør sjekke om det elektriske anlegget tåler den type belastning over tid. Dette kan vi gjøre for deg!

  Det beste og mest praktiske løsningen er å få installert en ladestasjon til elbilen hjemme. Da har du en dedikert kurs til ladestasjonen, som også stopper strømtilførselen når bilen er ferdig ladet. Med en profesjonelt installert ladestasjon sørger du for en trygg og effektiv lading av bilen, uten at du trenger å bekymre deg for hverken varmegang eller overbelastning av anlegget.

  Hvor skal jeg plassere ladestasjonen?

  Vi anbefaler at du tar kontakt med oss når du skal vurdere hvor ladestasjonen skal plasseres. Valg og plassering av ladeutstyr må vurderes nøye, og alle løsninger passer ikke overalt. Det er flere faktorer som skal tas hensyn til for å sikre at ladestasjonen ikke får unødvendige skader og fungerer optimalt i mange år framover. 

  Hvor lang tid tar det å installere en ladestasjon?

  Å installere en ladestasjon tar ikke så lang tid. Det kan ta alt fra en halv til en full dag, avhengig av hva som må utbedres i forkant av installeringen. Vi kommer alltid på befaring før vi installerer ladeboksen for å sjekke tilstanden på sikringsskapet. Da vil du få både prisoverslag og tidsestimat på installering av ladestasjonen hjemme. 

  Hvilken ladestasjon anbefaler dere?

  Vi anbefaler laderoboten Easee. Dette er en intelligent og fremtidsrettet ladestasjon som gir deg mange muligheter når det kommer til lading av elbil. Laderoboten tilpasser seg alle typer elbiler, strømstyrker og strømnett, og du kan lade flere elbiler med ulike behov samtidig. Easee sørger for å fordele energien mellom bilene.

  Hva er fordelene med å installere en ladestasjon?

  Har du en elbil så vil en ladestasjon gjøre hverdagen din enklere. Du sparer masse tid ved å kunne lade bilen hjemme, slik at den er klar til du skal på jobb neste dag. Da slipper du også å kjøre ned på bensinstasjonen en søndags kveld, fordi du har for lite strøm på bilen. Velger du en smart ladestasjon har du full kontroll på både strømforbruk og ladetidspunkt.

  En ladestasjon er også en investering i boligen din. I Norge har salget på elbiler økt enormt de siste årene, og det ser ikke ut til å avta med det første. Det betyr at det vil bli et økt behov for ladere, og flere vil se etter dette når de skal kjøpe bolig i fremtiden. 

  Ta kontakt med oss i Bærum El Tek 

  Vi kommer alltid på en gratis befaring før vi installerer ladestasjoner. Da sjekker vi det elektriske anlegget og ser hva som må utføres og hvilke muligheter du har for å få montert ladestasjonen. På befaringen vil du også få et prisoverslag. 

  Ta kontakt med oss i dag, så er du ett skritt nærmere en trygg, effektiv og praktisk lading av elbilen hjemme!

  Les mer
 • lyspærer hengende i hage
  02.04.2020
  Gjør vinterhalvåret lysere med utendørsbelysning

  Her i Norge har vi lange og mørke vintre. For at det skal bli litt lysere for deg og de som besøker deg, er det en god idé å installere utendørsbelysning. Lamper og lykter er ikke bare for å lyse opp om natten og vinteren. De skaper god stemning og øker trivselen i hus og hage. Bærum Eltek AS har over 25 års erfaring med å installere utendørsbelysning til boliger. Vi kan hjelpe deg med alle typer utendørsbelysning!

   

  Hvorfor bør jeg installere utendørsbelysning?

  Under har vi listet opp fordelene med utendørsbelysning:

  • Det gjør det enklere å finne veien til huset og unngå ulykker
  • Det gjør det mer koselig å komme på besøk til deg
  • Gir et hyggelig og innbydende inngangsparti
  • Gir deg muligheten til å skape et personlig og dekorativt uttrykk på hjemmet ditt
  • Minsker risikoen for innbrudd

  Les mer om hva vi kan tilby innen utendørsbelysning her.

   

  Mange muligheter med utendørsbelysning

  Mange av våre kunder installerer belysning som lyser opp veien til hjemmet sitt. Dette kalles pullerter. Det er også mulighet for å installere andre smarte løsninger. En løsning som mange går for er automatisk dimmer. Denne dimmer lyset behagelig opp når det er bevegelse, slik at du slipper å skremme de som kommer på besøk med sterkt lys som lyser opp direkte. Bevegelsessensorer har stort potensiale, og kan plasseres akkurat der du ønsker. Dermed kan du tilrettelegge slik at lyset lyser opp når du går forbi det punktet du ønsker. Mange bruker også downlights for oppnå et behagelig utendørslys.

   

  Kontakt Bærum Eltek for tjenester innen utendørsbelysning

  Trenger du skreddersydd belysning utendørs til din eiendom? Bærum Eltek kan hjelpe deg med å velge belysning som passer din bolig. Ta kontakt for en gratis befaring, eller om du har andre spørsmål våre elektrikertjenester.

  Les mer