Artikler

 • Bilde av brunt hus og grønt gress
  27.07.2020
  Ofte stilte spørsmål om smarthus

  Det blir mer og mer vanlig mer smarthusteknologi. Mange tror at dette er veldig kompliserte løsninger for spesielt interesserte, men det er ikke riktig. Smarthusløsninger er gode og effektive løsninger som er enkle å ta i bruk og som forenkler store deler av hverdagen.

  Vi starter ved begynnelsen. Hva er egentlig et smarthus?

  Et smarthus er en løsning hvor man får alle eller mange ulike funksjoner i et hus til å snakke sammen. Det betyr at man kan styre de fleste elektroniske løsninger, som for eksempel lys, varme, alarmer og støvsuger med fjernkontroll, styringspanel eller app. Det er også mulig å styre huset med sensorer som reagerer på bevegelser, sollys og varme. Med smarthus har du med andre ord muligheten til å skape et hjem som gjør det du ønsker, når du ønsker det.

  Hva trenger jeg for å sette opp en smarthusløsning?


  Du trenger ikke å bygge nytt eller pusse opp for å få smarthusteknologi i din bolig. Det går helt fint å installere smarthusløsninger i din eksisterende bolig.

  Hvor avansert smarthus du skal ha er helt opp til deg. Det du trenger for å komme i gang er et nettverk. Du trenger ikke bruke hverken nettbrett eller smarttelefon, hvis ikke du ønsker det. Du kan helt fint kontrollere lys og varme via trådløse brytere, fjernkontroll eller romtermostat. Hvis du skal styre flere ting trenger smarthuset en “hjerne”, altså et system som styrer alle smartproduktene du har i hjemmet ditt.

  Du trenger ikke å ha alt i orden med en gang, men tenk gjerne langsiktig. Da har du mulighet til å utvide smarthussystemet ved behov. 


  Er det vanskelig å sette opp et smarthus?


  Hvor vanskelig det er å sette opp et smarthus kommer helt an på hvor mange automatiserte løsninger du ønsker. Generelt sett er det ikke komplisert å installere smarthusløsninger i boligen. Noen er mer interessert enn andre i å utforske hvilke muligheter man har med et smarthus, og setter opp kompliserte systemer som kan styre det meste i huset. Folk flest er derimot mest opptatt av å forenkle hverdagen med enkel styring av lys, varme, alarmer og lignende. Dette er systemer og produkter med grundige bruksanvisninger og som er intuitive i bruk. Skulle du derimot ha problemer med å sette opp dine smarthusløsninger, så kan vi selvfølgelig hjelpe deg.

  Hvilke smarte løsninger finnes?

  Det er i dag utrolig mye som kan kobles opp mot en smarthusløsning, og det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva du kan styre. Flere og flere elektriske produkter kommer nå med Wi-Fi-tilkobling og smarthusløsninger. De vanligste løsningene er blant annet:

  • belysning
  • lydanlegg
  • TV
  • varme
  • brann- og innbruddsalarm
  • VVS
  • støvsugere

  Smarthus er velferdsteknologi


  Et smarthus fører med seg mange fordeler, som kanskje ikke alle tenker over. Blant annet blir smarthusløsninger sett på som en velferdsteknologi som kan bidra til å løse fremtidige utfordringer innen helsebemanning. Velferdsteknologien vil være et nyttig hjelpemiddel for å gi eldre økt livskvalitet.


  Nyere teknologi og smarte løsninger kan nå bidra til at eldre kan bo lengre i sine boliger og sørger for en mer aktiv hverdag. I tillegg gir det muligheter for automatisert kommunikasjon via internett, mobil- og fasttelefon.


  For at disse smarte løsningene skal kunne benyttes som en velferdsteknologi er det viktig at de er enkle i bruk, robuste, til og stole på og at det er mulighet for support. Vi anbefaler de trådløse hjemmeautomasjonsproduktene til xComfort, som enkelt lar deg forhåndsinnstille behov for varme og lys, samt har sensorer som aktiverer alarmer ved brann, fall eller unormale bevegelser på natten. 

   

  Vi hjelper deg gjerne med å implementere smarthusløsninger i din bolig


  Ta gjerne kontakt med oss via vårt kontaktskjema, så kommer vi på en gratis befaring til din bolig. Da ser vi raskt hvilke muligheter du har for smarthusløsninger hjemme og kan hjelpe deg med å montere den smarthusteknologien som du ønsker.

  Les mer
 • Bilde av NELFO logo
  10.07.2020
  Vi er medlem av bransjeorganisasjonen NELFO

  Bærum El Tek er, sammen med ca. 1700 andre bedrifter, medlem av NELFO. Dette er en arbeidsgiver- og næringspolitisk organisasjon for elektro-, ekom-, heis- og systemintegrasjonsbedrifter. NELFO jobber for å sikre et seriøst arbeidsliv, og for at den kompetansen som de og deres medlemsbedrifter innehar skal bidra til å løse viktige samfunnsutfordringer. 

   

  Fokus på kompetanseheving

  NELFO arrangerer regelmessig kurs og konferanser for sine medlemmer for å øke kompetansen innenfor ulike felt, som blant annet sikkerhet, el-sjekker og fordypninger i ulike temaer. I tillegg til relevante kurs tilbyr de også faglig bistand, nyttige verktøy og møteplasser for sine medlemmer, hvor vi kan dele erfaringer med andre i samme bransje.  

   

  Vårt medlemskap er din trygghet

  Som kunde hos en virksomhet som er medlem av NELFO kan du derfor være trygg på at du har engasjert en seriøs virksomhet som tar både sine ansatte og sitt samfunnsansvar på alvor, og som kontinuerlig jobber for å øke kompetansen innad i bransjen. Vårt medlemskap i NELFO gir et tydelig signal til våre kunder om at vi tar vårt fag på alvor, og at vi holder oss oppdatert på vårt felt. Vi kommer gjerne med råd og anbefalinger som øker elsikkerheten i din bolig. 

   

  Vi er en lærebedrift

  Bærum El Tek tar inn en lærling hvert år, og forholder oss alltid til NELFOs retningslinjer rundt dette. Ved å ta inn lærlinger håper vi å øke kompetansen blant unge elektrikere, og sørge for at dette er en bransje med økende kunnskap og flinke folk også i fremtiden.

   

  Har du noen spørsmål?

  Send oss gjerne en henvendelse via vårt kontaktskjema.Vi svarer deg gjerne på det du lurer på!

  Les mer
 • Fotografi av lyspærer i rom med sorte vegger
  15.06.2020
  Hva kan jeg gjøre selv og når trenger jeg elektriker?

  Det kan for mange være forvirrende å vite hva du selv kan, og ikke kan, utføre av elektriske arbeider hjemme. Det er ikke så rart når du fint kan kjøpe elektriske komponenter selv, men må bruke elektriker for å kunne installere det.

  Hva slags arbeid som skal utføres av faglært elektriker er lovfestet i forskriften om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr.

  Dette kan du gjøre selv

  Som en tommelfingerregel kan man si at du har lov til å gjøre mindre elektriske arbeider i din bolig. Større oppgaver må elektrikere ta seg av. Det vil si at du selv kan:

  • skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser. 
  • montere og skifte varmeovner, dersom de har bevegelig ledning og støpsel.
  • koble til eller skifte topolede støpsler opptil 25 ampere, med og uten jording.
  • koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter opptil 16 ampere, med og uten jording.
  • koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger og ledningsbrytere.
  • koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende som er koblet til med kroneklemme eller stikkontakt. Dette er kun så lenge lampene ikke er en del av den faste installasjonen.

  Husk å alltid lese monteringsveiledningen nøye, før du begynner med monteringen.

  I alle andre tilfeller skal du overlate det elektriske arbeidet til en faglært elektriker. Grunnen til at du må bruke en registert elvirksomhet til å utføre alle endringer og oppdateringer av det elektriske anlegget er for å sikre deg som forbruker. Strøm kan potensielt være farlig, og derfor skal man vite hva man gjør. 

  Unntaket er hvis du selv er faglært elektriker


  Dersom du er utdannet elektriker med fagbrev og tre års relevant praksis fra montering og vedlikehold av elektriske lavspenningsanlegg, kan du selv utføre arbeid på det elektriske anlegget i din bolig. Arbeidet skal dokumenteres og signeres med eget navn. I noen tilfeller er det lurt å legge ved fagbrevet, slik at de som eventuelt skal overta anlegget har den informasjonen de trenger.

  Alt arbeid på det elektriske anlegget skal dokumenteres


  Hver gang arbeid utføres på det elektriske anlegget, enten det er montering, endringer eller vedlikehold, så skal det dokumenteres i tråd med relevante forskrifter med en samsvarserklæring. Dokumentasjonen skal signeres og følge med det elektriske anlegget. Når boligen blir solgt skal dokumentasjonen videreføres til ny eier, slik at de også har full oversikt over hvilke arbeider som har blitt utført. Det er kun registrerte elektrikervirksomheter som kan utstede denne.
   

  Spar penger ved å bruke fagfolk


  Å ikke bruke fagfolk når du skal utføre elektrisk arbeid kan være en kostbar affære. Dersom du for eksempel har lagt varmekabler selv og dette blir oppdaget av el-tilsynet, kan de pålegge deg å fjerne varmekablene. I mange tilfeller betyr dette at du må rive opp gulvet. Dersom varmekablene er lagt i for eksempel betong, har du en tung og vanskelig jobb foran deg. 


  Ved å bruke en registrert elektrikervirksomhet er du sikker i forhold til el- og brannsikkerhet, i tillegg til juridisk dersom det skulle oppstå skader eller problemer i etterkant. Feilmonteringer kan føre til varmegang i det elektriske anlegget. Dette kan gi kostbare kortslutninger i det elektriske anlegget, og i verste fall kan det begynne å brenne. Hvis det oppstår feil og forsikringsselskapet kan bevise at arbeidet ikke er utført av en elektriker, får du heller ikke dekket utgiftene dine.

  Ta kontakt med oss


  Bærum El Tek AS utfører alle typer elektriske installasjoner i boliger, kontorer og butikker. Vi hjelper deg gjerne med å få utført det elektriske arbeidet som du ikke kan utføre selv. Vi tar sikkerhet og miljø på alvor, og sørger alltid for at arbeidet er grundig gjennomført i henhold til gjeldende lover og forskrifter. 


  Ta kontakt med oss i dag, så hjelper vi deg med det elektriske!

  Les mer
 • Nærbilde av elbil som lader
  18.05.2020
  Elektrikerens svar på spørsmål om elbillading

  I 2019 hadde Norge et rekordår for salg av elbiler, og salget ser ikke ut til å stanse. I september dette året ble det solgt flere elbiler enn fossilbiler i Norge. Det betyr også et økt behov for ladestasjoner. Hvis du eier eller planlegger å kjøpe en elbil burde du vurdere å installere en hjemmelader.

  I denne artikkelen får du svar fra en elektriker på de vanligste spørsmålene om elbillading. 

  Kan jeg lade bilen i en vanlig stikkontakt?

  Det korte svaret her er nei. Bruker du en eksisterende kontakt til å lade elbilen regelmessig er dette en bruksendring i følge forskrift om elektriske lavspenningsanlegg paragraf 16, hvor det står at «anlegget skal være egnet til den forutsatte bruk». 

  Vanlige stikkontakter kan kun brukes som nødlader. Grunnen til dette er at vanlige stikkontakter ikke er designet for å levere store mengder strøm til elektriske kjøretøy over lang tid. Bruk av vanlig stikkontakt ved lading av elbil kan føre til varmegang, som over lengre tid kan føre til brann. 

  Hva trenger jeg for å lade elbilen?

  Hvis du vil bruke en eksisterende stikkontakt må den oppgraderes i henhold til gjeldende regelverk, som betyr en dedikert stikkontakt med maks 10 ampere kurs og jordfeilbryter klasse B. Dette krever overspenningsvern, i tillegg til at du bør sjekke om det elektriske anlegget tåler den type belastning over tid. Dette kan vi gjøre for deg!

  Det beste og mest praktiske løsningen er å få installert en ladestasjon til elbilen hjemme. Da har du en dedikert kurs til ladestasjonen, som også stopper strømtilførselen når bilen er ferdig ladet. Med en profesjonelt installert ladestasjon sørger du for en trygg og effektiv lading av bilen, uten at du trenger å bekymre deg for hverken varmegang eller overbelastning av anlegget.

  Hvor skal jeg plassere ladestasjonen?

  Vi anbefaler at du tar kontakt med oss når du skal vurdere hvor ladestasjonen skal plasseres. Valg og plassering av ladeutstyr må vurderes nøye, og alle løsninger passer ikke overalt. Det er flere faktorer som skal tas hensyn til for å sikre at ladestasjonen ikke får unødvendige skader og fungerer optimalt i mange år framover. 

  Hvor lang tid tar det å installere en ladestasjon?

  Å installere en ladestasjon tar ikke så lang tid. Det kan ta alt fra en halv til en full dag, avhengig av hva som må utbedres i forkant av installeringen. Vi kommer alltid på befaring før vi installerer ladeboksen for å sjekke tilstanden på sikringsskapet. Da vil du få både prisoverslag og tidsestimat på installering av ladestasjonen hjemme. 

  Hvilken ladestasjon anbefaler dere?

  Vi anbefaler laderoboten Easee. Dette er en intelligent og fremtidsrettet ladestasjon som gir deg mange muligheter når det kommer til lading av elbil. Laderoboten tilpasser seg alle typer elbiler, strømstyrker og strømnett, og du kan lade flere elbiler med ulike behov samtidig. Easee sørger for å fordele energien mellom bilene.

  Hva er fordelene med å installere en ladestasjon?

  Har du en elbil så vil en ladestasjon gjøre hverdagen din enklere. Du sparer masse tid ved å kunne lade bilen hjemme, slik at den er klar til du skal på jobb neste dag. Da slipper du også å kjøre ned på bensinstasjonen en søndags kveld, fordi du har for lite strøm på bilen. Velger du en smart ladestasjon har du full kontroll på både strømforbruk og ladetidspunkt.

  En ladestasjon er også en investering i boligen din. I Norge har salget på elbiler økt enormt de siste årene, og det ser ikke ut til å avta med det første. Det betyr at det vil bli et økt behov for ladere, og flere vil se etter dette når de skal kjøpe bolig i fremtiden. 

  Ta kontakt med oss i Bærum El Tek 

  Vi kommer alltid på en gratis befaring før vi installerer ladestasjoner. Da sjekker vi det elektriske anlegget og ser hva som må utføres og hvilke muligheter du har for å få montert ladestasjonen. På befaringen vil du også få et prisoverslag. 

  Ta kontakt med oss i dag, så er du ett skritt nærmere en trygg, effektiv og praktisk lading av elbilen hjemme!

  Les mer
 • lyspærer hengende i hage
  02.04.2020
  Gjør vinterhalvåret lysere med utendørsbelysning

  Bærum Eltek AS har over 25 års erfaring med å installere utendørsbelysning til boliger. Spesielt i vinterhalvåret lever vi i et mørkt land. For at det skal bli litt lysere for deg og de som besøker deg, bør du installere utendørsbelysning. Dette gjelder selvfølgelig også på natten i sommerhalvåret.

   

  Hvorfor bør jeg installere utendørsbelysning?

  Under har vi listet opp fordelene med utendørsbelysning:

  • Det gjør det enklere å finne veien til huset og unngå ulykker
  • Det gjør det mer koselig å komme på besøk til deg
  • Gir et hyggelig og innbydende inngangsparti
  • Gir deg muligheten til å skape et personlig og dekorativt uttrykk på hjemmet ditt
  • Minsker risikoen for innbrudd

  Les mer om hva vi kan tilby innen utendørsbelysning her.

   

  Mange muligheter med utendørsbelysning

  Mange av våre kunder installerer belysning som lyser opp veien til hjemmet sitt. Dette kalles pullerter. Det er også mulighet for å installere andre smarte løsninger. En løsning som mange går for er automatisk dimmer. Denne dimmer lyset behagelig opp når det er bevegelse, slik at du slipper å skremme de som kommer på besøk med sterkt lys som lyser opp direkte. Bevegelsessensorer har stort potensiale, og kan plasseres akkurat der du ønsker. Dermed kan du tilrettelegge slik at lyset lyser opp når du går forbi det punktet du ønsker. Mange bruker også downlights for oppnå et behagelig utendørslys.

   

  Kontakt Bærum Eltek for tjenester innen utendørsbelysning

  Trenger du skreddersydd belysning utendørs til din eiendom? Bærum Eltek kan hjelpe deg med å velge belysning som passer din bolig. Ta kontakt for en gratis befaring, eller om du har andre spørsmål våre elektrikertjenester.

  Les mer