Smarthus

Med smarthus kan du enkelt og effektivt samle tekniske og elektroniske løsninger i systemer og styre dem slik du ønsker. Smarthus åpner for automatisering og planlegging av strømforbruket ditt, og gjør det lett å skape forhåndsinnstilte funksjoner slik at du slipper å styre ting manuelt. Smarthus gjør dermed hverdagen din enklere, og minsker både arbeid og utgifter.

 

Hva er smarthus, og hvordan fungerer det?

Kort fortalt er et smarthus en bolig hvor det er installert tekniske systemer som kan styre husets elektriske funksjoner. Med et smarthus kan du derfor styre husets elektriske systemer med et enkelt tastetrykk, samtidig som du reduserer strømforbruket ditt.

De tekniske systemene kan styres med fjernkontroll, et kontrollpanel eller med brytere på veggen. I de fleste tilfeller er det også mulig å styre systemene via mobiltelefonen eller via internett. Det finnes både trådløse systemer og systemer der signalene går gjennom kabler i veggen.


Smarthus: en investering i bedre økonomi og ressursforbruk

Smarthus kan installeres både ved rehabilitering av eksisterende bolig, eller ved bygging av ny bolig. Derfor er installasjon av smarthus-funksjoner aktuelt for nær sagt alle typer bygg.

 

Smarthus er en økonomisk investering, og den største besparelsen i strømforbruket får du gjennom kontrollert styring av lys og varme.

 

Den økonomiske gevinsten fra redusert varmetap og kontrollert lyssetting vil variere basert på type bolig og den enkelte husstandens forbruk. Uansett om du bor i leilighet eller enebolig, vil det likevel være mulig å få bedre ressursbruk og senke forbruket slik at du sparer penger og energi. 

 

Med smarthus kan du automatisk:

  • Senke temperatur mens du sover
  • Senke temperatur når du ikke er hjemme
  • Få soneinndelt temperatur for ulike rom
  • Slukke lys automatisk når du ikke er hjemme

Du kan selv bestemme tidspunktet for når lys eller varme skal slåes av og på, ved at du selv legger inn dine preferanser i programmeringen.

 

Smarthusløsninger trenger ikke innebære mange endringer i det elektriske anlegget eller i hvilke apparater du har. Du kan begynne med å teste ut enkelte funksjoner og ekspandere med flere oppgraderinger over tid. Det er lurt å tenke på at du velger gode systemer som det er enkelt å utvide hvis du skulle ønske det senere.

Hva kan du styre med smarthusløsninger?

Lys

Med smart styring av belysningen kan hver eneste lyskilde endres og justeres individuelt, og tilpasses i henhold til enhver situasjon. Dermed kan du enkelt skape den ønskede atmosfæren med en finjustert lyssetting. Dette kan være gunstig når du for eksempel ønsker å endre lysets varme og intensitet fra dagslys til kveldslys, eller hvis du vil ha lyssetting som egner seg for å se på TV eller for å arbeide.

 

Les mer om smart belysning her >

Strøm

En sikker og effektiv smarthus-funksjon er å koble til strømmen i stikkontaktene til komfyr, strykejern eller andre elektriske apparater slik at de automatisk stenges av når ytterdøren låses, eller når du gir systemet beskjed om at du er ute av huset. Da kan du også styre alt i huset fra et kontrollpanel, eller fra din smarttelefon eller fra et nettbrett.


Les mer om smarte strømfunksjoner her >

Inneklima

Med et smart klimastyringssystem kan du enkelt justere ventilasjon, oppvarming og persienner, slik at de samhandler effektivt med hverandre. Dette gjør boligens inneklima enklere å finjustere, uten at det krever mye arbeid fra deg.


Les mer om inneklima her >

Kommunikasjon og underholdning

Det samme systemet som styrer strøm, klima og varme i boligen din kan også brukes til å styre underholdningssystemene i huset. DVD-spilleren kan for eksempel kobles til systemet og sørge for at lys dimmes når en film settes på. Det er også mulig å få alt fra TV, internett, telefon og bilde av den som ringer på døra på en flatskjerm i stua hvis du ønsker det.


Les mer om smart styring av kommunikasjon og underholdning her >

Sikkerhet

Det finnes et stort antall ulike alarmer for private hjem. Du kan blant annet installere brann-, vann- og fuktalarm, og koble disse opp mot smarthus-systemet. Da kan du enkelt holde oversikt over alarmene fra smarttelefon eller nettbrett, og få beskjed hvis noen av alarmene utløses. Det er også mulig å installere en direkte kobling til en alarmsentral fra alarmene i hjemmet ditt. Ved å supplere sikkerhetssystemene med overvåkningskameraer kan du også se om det eventuelt er falsk alarm ved å sjekke video via internett. 


Les mer om sikkerhetsløsninger her >