Belysning

Riktig belysning for din bolig

Belysning erhelt avgjørende for å sette ønsket stemning i et rom, og du oppnår ikke nødvendigvis dette bare ved å henge opp noen lamper eller montere enkle lyskilder. For at belysningen skal oppleves som optimal må den tilpasses boligen og bruksmønsteret i hvert enkelt rom. For å få til dette er det flere grep du kan ta.

 

All innendørs belysning bør:

  • være blendfri
  • unngå reflekser
  • gi bedre synskomfort 
  • gi god fargegjengivelse
  • skape gode kontraster

Alle rom bør også ha en god allmennbelysning og plassbelysning. Allmennbelysningen er den generelle belysningen som gir lys til hele rommet, for eksempel taklamper. Plassbelysning kan være funksjonbelysning som arbeidslys eller leselys. I tillegg kan du komplettere med ulike typer stemningsbelysning som stearinlys, lyslenker og annet for å oppnå det atmosfæren du er ute etter. For å få riktig plassering av allmenn- og funksjonsbelysning kan det lønne seg å rådføre seg med en elektriker eller lysrådgiver.

 

Les også: Hvordan velge riktig belysning til hjemmet?

 

Forskjellige rom har ulike behov for belysning

Belysning for kjøkken

For mange har kjøkkenet blitt det nye oppholdsrommet. Derfor er det viktig med taklys som gir god allmennbelysning for hele rommet. I tillegg skal det være godt arbeidslys over oppvaskbenk, arbeidsbenk og komfyr. Hvis man har spiseplass på selve kjøkkenet kan det være lurt å ha lyssetting som kan justeres, slik at det er enkelt å endre stemning og lysintensitet.

 

Med smarthus-system for lys kan du enkelt automatisere og justere lyssettingen i boligen. Les mer her.

 

Belysning for stue

Stuen skal gjerne ha belysning for flere formål og soner. Det kan være nødvendig med subtil belysning som gir varme og innbydende stemning, samtidig som det skal være tilgjengelig lese- og arbeidslys. Det kan også være viktig med god lyssetting bak TVen. Det er også mulig å utforme lyssettingen i stuen med mange ulike lyskilder, i form av smålamper, pyntelys og spotlights. Da kan man fremheve enkelte objekter og detaljer, og personalisere uttrykket i rommet.

 

Belysning for soverom

På soverommene skal taklampen gi god allmennbelysning, og helst spre lys inn i garderobe og skap. Det er også mulig å montere egne lyskilder i selve garderobe- eller skapløsningen. Det er også nødvendig med godt leselys ved hver soveplass. Dette kan enkelt oppnås med for eksempel stillbare lampetter som kan monteres på vegg.

 

Barnerom bør ha godt lys fra taket. Det kan også være gunstig med godt leselys ved sengen, og en justerbar lampe for arbeidslys ved en skrivepult eller bord. På barnerom er det ekstra viktig at alle lamper er fastskrudde og montert sikkert, slik at de ikke utgjør noen risikoer for barna. Det kan være lurt å benytte sparepærer på barnerom, for å redusere brannfare. Sparepærer blir ikke like varme som vanlige halogenpærer, og er i tillegg økonomisk effektive på grunn av lang levetid.

 

Belysning for baderom

På badet trengs det som regel én eller flere lamper i taket, slik at rommet er ordentlig opplyst. Speil bør belyses fra hver side, siden en lampe rett over speilet vil kunne lage skygger i ansiktet. På et lite bad kan kun ét lys ved speilet være tilstrekkelig belysning.

 

Øvrig belysning i bolig

Trapperom, loft og kjeller bør alltid ha godt lys for optimal oversikt, slik at uhell og ulykker unngås. I entreen skal taklys gjøre det lett å se inn i skap og gi et hyggelig velkomstlys når du kommer inn i boligen. Utelys skal gjøre det lettere å orientere seg, og dessuten gjøre inngangspartiet hyggelig og stemningsfullt. Det kan være lurt å ha et utelys som automatisk registrerer om det er dagslys eller ikke, slik at det slår seg på kun ved behov.

 

Trenger du veiledning eller montering av belysning for din bolig?

Bærum Eltek har lang erfaring med elektroinstallasjoner, og kan hjelpe deg å velge belysning som passer dine behov og utformingen på din bolig. Vi kommer gjerne på en uforpliktende befaring til ditt hjem, og kan gi deg et pristilbud basert på observasjon og kartlegging i boligen. Ta kontakt med oss her.

Forslag til lampeleveandører

SG AS


Ils


Nordesign

Defalighting


Optime