Bilde av lyspærer som henger i taket

Hvordan velge riktig belysning til hjemmet

Skal du bygge nytt eller pusse opp hjemme? Da er det sannsynlig at du også må ta noen valg når det gjelder belysning i hjemmet. 

Det er én ting å velge hvordan lampene skal se ut, men har du tenkt på hvordan belysningen skal være? Ulike rom har forskjellig bruksområder. Det betyr at det kreves forskjellig type belysning basert på hva rommet skal brukes til, hvilken stemning du ønsker og lignende. Lys kommer i ulike fargetemperaturer som blant annet påvirker hvordan vi oppfatter farger, hvordan vi føler oss og stemningen i rommet. I denne artikkelen vil vi komme med gode tips til riktig belysning i hjemmet. 

Kelvin, lumen og watt

De fleste er vant til å se etter watt når de skal kjøpe nye lyspærer. Men watt forteller ikke hvor mye lys pæren gir, den forteller om hvor mye elektrisk energi lyspæren bruker. Dersom du lurer på hva lysstyrken er, så skal du se etter lumen. Lumen er en måleenhet for hvor mye lys en lyspære avgir. Lumen sier ingenting om hvilken fargetemperatur lyspæren avgir, men hvor mye lys som kommer ut av lyskilden. For å finne fargetemperatur på lyskilden må du sjekke kelvin. Jo høyere kelvin, jo hvitere er lyset. For å ha noe å sammenligne med har en tradisjonell glødepære 2700 kelvin og vanlig dagslys ligger på 5500–6000 kelvin.


Dette høres kanskje komplisert ut, men det er heldigvis ikke det. For å oppsummere:

  • watt forteller hvor mye energi som brukes
  • lumen forteller om hvor sterk lyskilden
  • kelvin viser temperatur og farge på lyset.

Ulike rom krever forskjellige typer belysning

Når du velger hvilken belysning du skal ha, bør du tenke på hva rommene skal brukes til. Kjøkken, kontor og rom hvor det skal utføres arbeid trenger i mange tilfeller et sterkere lys, slik at man kan se hva man holder på med og har gode arbeidsforhold for det man skal utføre. 

I stuen og andre oppholdsrom har man gjerne andre behov. I de nordiske landene er vi opptatt av å skape koselige og varme rom, og da er gjerne varmere belysning å foretrekke.

Lys som er tilpasset synet

En ting som ikke så mange tar hensyn til når de skal velge belysning hjemme er synet. Etterhvert som vi blir eldre forandrer synet seg, og vi får litt andre behov knyttet til belysning. Eldre har ofte behov for sterkere lys i arbeidsområder, som for eksempel på kjøkkenet eller der hvor det skal være leselys. Samtidig er eldre øyne ofte mer lysfølsomme, og trenger et mildere lys for å skape en god stemning i oppholdsrom og lignende. Dersom det bor flere i boligen med ulike behov når det kommer til belysning, kan det være lurt å installere dimmere, slik at man kan justere lyset etter behov.

Mange belysningsmuligheter med LED

LED-lys har de siste årene hatt en voldsom utvikling. Før i tiden fantes det kun LED-pærer med fargetemperaturer. I dag finnes både LED-pærer, -strips og -paneler med valgmuligheter når det kommer til fargetemperatur. Det finnes også LED-lys med dimmere fra kaldt til varmt lys, slik at du står helt fritt til å skape den stemningen som du ønsker å ha i rommet. LED-lys er robuste og produserer ikke varme. Det betyr at de kan plasseres bortimot hvor som helst; i skap, under kjøkkenbenken, i hyller og lignende – både i og utenfor boligen. 


Les mer om fordeler med LED-lys her

Ta kontakt med oss

Vi har over 25 år med erfaring innen elektriske installasjoner, og hjelper deg gjerne med å finne den perfekte belysningen til din bolig. Vi kommer gjerne på en gratis og uforpliktende befaring. Send oss en henvendelse via vårt kontaktskjema.