Bilde av brunt hus og grønt gress

Ofte stilte spørsmål om smarthus

Det blir mer og mer vanlig mer smarthusteknologi. Mange tror at dette er veldig kompliserte løsninger for spesielt interesserte, men det er ikke riktig. Smarthusløsninger er gode og effektive løsninger som er enkle å ta i bruk og som forenkler store deler av hverdagen.

Vi starter ved begynnelsen. Hva er egentlig et smarthus?

Et smarthus er en løsning hvor man får alle eller mange ulike funksjoner i et hus til å snakke sammen. Det betyr at man kan styre de fleste elektroniske løsninger, som for eksempel lys, varme, alarmer og støvsuger med fjernkontroll, styringspanel eller app. Det er også mulig å styre huset med sensorer som reagerer på bevegelser, sollys og varme. Med smarthus har du med andre ord muligheten til å skape et hjem som gjør det du ønsker, når du ønsker det.

Hva trenger jeg for å sette opp en smarthusløsning?


Du trenger ikke å bygge nytt eller pusse opp for å få smarthusteknologi i din bolig. Det går helt fint å installere smarthusløsninger i din eksisterende bolig.

Hvor avansert smarthus du skal ha er helt opp til deg. Det du trenger for å komme i gang er et nettverk. Du trenger ikke bruke hverken nettbrett eller smarttelefon, hvis ikke du ønsker det. Du kan helt fint kontrollere lys og varme via trådløse brytere, fjernkontroll eller romtermostat. Hvis du skal styre flere ting trenger smarthuset en “hjerne”, altså et system som styrer alle smartproduktene du har i hjemmet ditt.

Du trenger ikke å ha alt i orden med en gang, men tenk gjerne langsiktig. Da har du mulighet til å utvide smarthussystemet ved behov. 


Er det vanskelig å sette opp et smarthus?


Hvor vanskelig det er å sette opp et smarthus kommer helt an på hvor mange automatiserte løsninger du ønsker. Generelt sett er det ikke komplisert å installere smarthusløsninger i boligen. Noen er mer interessert enn andre i å utforske hvilke muligheter man har med et smarthus, og setter opp kompliserte systemer som kan styre det meste i huset. Folk flest er derimot mest opptatt av å forenkle hverdagen med enkel styring av lys, varme, alarmer og lignende. Dette er systemer og produkter med grundige bruksanvisninger og som er intuitive i bruk. Skulle du derimot ha problemer med å sette opp dine smarthusløsninger, så kan vi selvfølgelig hjelpe deg.

Hvilke smarte løsninger finnes?

Det er i dag utrolig mye som kan kobles opp mot en smarthusløsning, og det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva du kan styre. Flere og flere elektriske produkter kommer nå med Wi-Fi-tilkobling og smarthusløsninger. De vanligste løsningene er blant annet:

  • belysning
  • lydanlegg
  • TV
  • varme
  • brann- og innbruddsalarm
  • VVS
  • støvsugere

Smarthus er velferdsteknologi


Et smarthus fører med seg mange fordeler, som kanskje ikke alle tenker over. Blant annet blir smarthusløsninger sett på som en velferdsteknologi som kan bidra til å løse fremtidige utfordringer innen helsebemanning. Velferdsteknologien vil være et nyttig hjelpemiddel for å gi eldre økt livskvalitet.


Nyere teknologi og smarte løsninger kan nå bidra til at eldre kan bo lengre i sine boliger og sørger for en mer aktiv hverdag. I tillegg gir det muligheter for automatisert kommunikasjon via internett, mobil- og fasttelefon.


For at disse smarte løsningene skal kunne benyttes som en velferdsteknologi er det viktig at de er enkle i bruk, robuste, til og stole på og at det er mulighet for support. Vi anbefaler de trådløse hjemmeautomasjonsproduktene til xComfort, som enkelt lar deg forhåndsinnstille behov for varme og lys, samt har sensorer som aktiverer alarmer ved brann, fall eller unormale bevegelser på natten. 

 

Vi hjelper deg gjerne med å implementere smarthusløsninger i din bolig


Ta gjerne kontakt med oss via vårt kontaktskjema, så kommer vi på en gratis befaring til din bolig. Da ser vi raskt hvilke muligheter du har for smarthusløsninger hjemme og kan hjelpe deg med å montere den smarthusteknologien som du ønsker.